Pre Vas to najlepsie


VLAKNINA

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum. Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.
ovsena-vlaknina
Ovos je obilnina, ktorá obsahuje betaglukány, antioxidanty, rastlinné steroly, proteíny a nenasýtené mastné kyseliny a je bohatý na vlákninu. Je to zatiaľ jediná obilnina, ktorá nie je spájaná s genetickou modifikáciou.
 
Najvýznamnejším prínosom ovsa je jeho obsah betaglukánu a rozpustnej vlákniny. Okrem toho má pozitívny vplyv na redukciu cholesterolu, kontrolu glukózovej a inzulínovej odozvy, kontrolu hmotnosti a schopnosti zlepšovať činnosť gastrointestinálnej sústavy.
 
Ovsená vláknina je bohatá na obsah vitamínov a minerálov, najmä vitamíny skupiny B a minerály horčík a vápnik. Betaglucan obsiahnutý v ovse je neškrobový polysacharid, ktorý v črevách zahusťuje potravu, tá je potom ťažšie rozložiteľná enzýmami, čo spôsobuje spomalenie celkového procesu trávenia, ktorého následkom je limitovanie pocitu hladu. Posilňuje imunitný systém organizmu.
Väčšina potravy, ktorú dnes jeme, je bohatá na cukry, ktoré sú veľmi rýchlo stráviteľné a z čreva vstrebané do krvného riečišťa, čo spôsobuje vysokú inzulínovú odozvu alebo vysoký glykemický index (GI) - rýchla sekrécia inzulínu z pankreasu.
Potraviny s nízkym GI sú doporučované odborníkmi, a tým sa dá predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam, cukrovke a obezite. A toto ovsená vláknina bezpečne spĺňa.
Ovsená vláknina je výborným zdrojom rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, ktorá má dobre známe prebiotické vlastnosti. Oba druhy vlákniny prispievajú k optimálnemu fungovaniu tráviaceho systému.
 
Balenie
Vyrába sa v 250g baleniach.
Schválené Úradom verejného zdravotníctva SR č. OHVBPKV/4522/2008/Ht.
 

psyllium plus

Psyllium plus je prípravok vyrobený z prírodných ingrediencií, ktorého hlavné zložky sú Psyllium, probiotické baktérie, nenasýtené mastné kyseliny omega 3 a prebiotikum frukto-oligosacharóza, inulín, ktoré napomáhajú črevám v ich riadnom fungovaní.
 
Pri jeho užívaní dvakrát denne dodá vášmu telu dostatočný prísun vlákniny k tomu, aby bol zabezpečený pravidelný pohyb stolice v črevách, zároveň však poskytuje priateľské baktérie, ktoré sú veľmi dôležité pre udržiavanie zdravej rovnováhy v črevách. 
Nenasýtené mastné kyseliny, omega 3 - podporuje zdravú imunitnú reakciu, kardiovaskulárne zdravie, správnu funkciu mozgu, vstrebávanie antioxidantov a výživových látok, vápnika, zlepšuje funkciu kĺbov a ich pohyblivosť. Podporuje rýchlu premenu cholesterolu a jeho vylúčenie z organizmu, zúčastňuje sa na syntéze lecitínu v pečeni a výmene vitamínov skupiny B.
Vláknina zo šupiek psyllia pochádza z rastliny Psyllium (skorocel indický), je veľmi bohatá na vlákninu a absorbuje vo vode viac než 30-krát svoju vlastnú váhu, je ideálnym pomocníkom pri zabezpečovaní riadneho pohybu nestrávených zvyškov v tráviacom ústroji. Použité Psyllium je 98% čistoty, čo je najvyššia dostupná kvalita. Laktobacillus rhamnosus a Bifidobacterium bifidum (probiotikum), známe tiež ako priateľské baktérie, sú životne dôležité pre zdravie čriev. Skutočnosť, že Psyllium plus obsahuje tieto priateľské baktérie, hrá dôležitú úlohu v celom procese udržiavania zdravých čriev.
 
Frukto-oligosacharóza (prebiotikum), inulín, je extrahovaná z čakanky a bolo preukázané, že predlžuje životnosť laktobacilných baktérií. Súčasné výskumy vykonávané v USA a Japonsku dokazujú, že frukto-oligosacharóza pomáha črevnej mikroflóre a podporuje rozmnožovanie bifidobaktérií.
 
Užívanie Psyllia PLUS pre tehotné ženy
V tehotenstve je veľmi častý sklon ku vzniku zápchy. Príčina je vo vysokej plazmatickej koncentrácii progesterolu, súvisí i s rastúcou maternicou, ktorá svojím tlakom na črevá a konečník túto situáciu ešte zhoršuje. V tomto stave tehotenstva je výber laxatív tiež obmedzený a tu sa ukazuje ako veľmi dobrá náhrada Psyllium PLUS (alebo BIFICOL) kvôli svojmu komplexnému pôsobeniu.
Vo výžive tehotnej ženy má Psyllium PLUS hneď niekoľko výhod – dopĺňa nedostatok vlákniny v potrave a pri kojení núti mamičku dopĺňať tekutiny (pitný režim) prirodzeným spôsobom, laktobacily prechádzajú prirodzene do materského mlieka a priaznivo ovplyvňujú stolicu kojenca.
Pre zdravé prostredie pošvy je nevyhnutná prítomnosť laktobacilov. Prostredie zažívacieho traktu sa môže prejaviť nadbytkom entero a koliformných baktérií. Tie môžu napádať urogenitálny trakt so všetkými negatívnymi dôsledkami, čo môže vyvolávať bolesť v podbrušku, výtoky, atď. Následná liečba antibiotikami nie je v tomto prípade ideálna. Laktobacily patria medzi základné látky v prevencii týchto problémov.
Psyllium PLUS / Bificol je veľmi vhodný aj pri užívaní antibiotík, ktoré znižujú množstvo laktobacilov a vláknina chráni črevnú stenu pred lokálnym pôsobením antibiotík.
 
Balenie
Vyrába sa v 150g baleniach.
Schválené Úradom verejného zdravotníctva SR č. OHVBPKV/4522/2008/Ht
psyllium
Dobre vyvážená strava so správnym množstvom vlákniny stimuluje správne vylučovanie nestrávených zvyškov z nášho organizmu. Je to dôležité hlavne preto, aby tráviaci trakt fungoval efektívne a naše telo tak mohlo vstrebať z potravy všetky potrebné živiny. Upchatý tráviaci systém môže brániť v jeho správnom fungovaní. Adekvátne množstvo vlákniny v strave je teraz považované za veľmi dôležité pre správne trávenie a naše celkové zdravie. Väčšina ľudí však prijíma v bežnej strave len 10 - 15 gramov vlákniny denne, zatiaľ čo potrebné množstvo by malo byť minimálne 25 g. Vláknina pomáha zlepšovať priechod nestrávených zvyškov tráviacim traktom, čo má vo svojom konečnom dôsledku pozitívny vplyv na naše celkové zdravie.
 
Dobrý zdroj rozpustnej a nerozpustnej vlákniny
Psyllium absorbuje vody viac ako dvadsaťkrát vzhľadom na svoju hmotnosť. Výsledkom je, že sa po zmiešaní s vodou vytvorí mäkký gél, ktorý vo svojej absorbčnej schopnosti pokračuje ešte v tráviacom trakte. Táto skutočnosť napomáha odstraňovať toxické látky z tela a zabraňuje tak ich priveľmi dlhému zotrvávaniu v črevách.
 
Citlivé črevá
Psyllium je ideálnym zdrojom vlákniny pre ľudí, ktorí majú problémy so znášanlivosťou obilnej vlákniny. Psyllium môže mať zjemňujúci účinok na citlivé črevá, kde obilná vláknina môže byť priveľmi abrasívna. Psyllium je vláknina úplne prírodná a bezpečná, užívaná miliónmi ľudí na celom svete. Nie je vstrebávaná naším telom a nie je návyková. Je preto vhodná na dlhodobé užívanie.
 
Odporúča sa užívať Psyllium 30 minút pred jedlom alebo po jedle. Dve kávové lyžičky Psyllia (10g) rozmiešajte v menšom množ stve vody alebo inej tekutiny a ihneď vypite. Zapite ďalším pohárom vody. Pre zlepšenie účinku môžete užívať dvakrát denne. Psyllium môžete tiež pridávať do rôznych náhrad jedla či mliečnych koktejlov. Použite mixér, aby sa dobre rozmiešalo. Môžete ho pridávať i do jogurtov. Nezabudnite však vždy zapiť ešte ďalším pohárom vody alebo inej tekutiny. Ak počas užívania Psyllia pociťujete nejaké problémy, jednoducho znížte jeho príjem, pokiaľ problémy nezmiznú. Potom môžete príjem Psyllia postupne zvyšovať.Psyllium neobsahuje fytáty, lepok ani zložky mliečneho či obilného pôvodu.
 
Balenie
Vyrába sa v 150g hmotnosti. Na palete je 24 kusov kartónov po 28 kusov v kartóne.
Schválené Úradom verejného zdravotníctva SR, číslo 4159/2005/Ht.
 

ryzova-vlaknina

Ryža - jedna z najpestovanejších plodín na svete. Jej významná nutričná hodnota je známa viac ako 10 000 rokov. Ryžová vláknina, ktorá tvorí obal ryžového zrna, obsahuje minimálne 25% vlákniny, proteíny, tuky, kde 80 % tvoria nenasýtené mastné kyseliny a iné bioaktívne látky, ďalej stráviteľné uhľohydráty (hlavne škroby), vysoký obsah vitamínov B, minerálne látky (hlavne horčík) a je bohatá na antioxidanty (vitamíny, flavonoidy, karotenoidy, gama-oryzanol).
 
Ryžová vláknina je hypoalergénna, vhodná pre bezlepkovú potravu. Prispieva k lepšiemu tráveniu a má výborný chuťový profil.
Proteín obsiahnutý vo vláknine má jeden z najkomplexnejších aminokyselinových profilov v porovnaní s ostatnými obilninami. Ryžový proteín je známy ako hypoalergénny zdroj proteínov.
Ryžový škrob má neutrálnu chuť a je výborne stráviteľný.
Ryžová vláknina je bohatá na vitamíny skupiny B, hlavne B1 (tiamín) a B3 (niacín). 
Antioxidanty: ryžová vláknina má vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi.
Gama - oryzanol (kyselina transferolová) pomáha udržiavať správne hodnoty tráviacich štiav v žalúdku a má priaznivé účinky pri liečbe žalúdočných vredov.
 
Výživové hodnoty užívania ryžovej vlákniny
 
-optimalizácia výživového profilu potravín (vyvážené zloženie makro a mikroživín, prirodzený zdroj vlákniny, vitamíny, minerály)
- vplýva na znižovanie krvného a pečeňového cholesterolu (gama-oryzanol, vláknina, nenasýtené mastné kyseliny, fytosteroly)
- antioxidanty (vitamíny, karotenoidy, flavonoidy)
- podpora lepšieho trávenia (vláknina)
 
Balenie
Vyrába sa v 300g baleniach.
 
 
 
nulín vláknina z čakanky
vlaknina-inulin001Inulín je čisto prírodný uhľohydrát, ktorý sa získava extrahovaním z koreňa čakanky (Cychorium intibus). Čakanka má prirodzene vysoký obsah inulínu v koreni. Pri pestovaní čakanky sa nepoužíva žiadna GMO technológia.
 
Inulín ako diétna vláknina nedokáže byť strávená v zažívacom systéme človeka. Dostáva sa do tráviaceho traktu v neporušenom stave a ovplyvňuje zloženie a konzistenciu v žalúdku a čreve, rýchlosť vyprázdňovania.
 
 
Inulín prechádza nezmenený až do hrubého čreva, kde je fermentovaný baktériami v organizmoch črevnej makrobiálnej flóry. Počet lactobacilov a Bifidobactérií sa zvýši vylúčením patogénnych baktérií. Tento efekt je známy ako probiotický účinok inulínu. Rozmnoženie zdravšej črevnej mikroflóry zlepšuje činnosť čriev, a teda aj zdravie konzumenta.
Inulín má pozitívny efekt na využitie vápnika, horčíka a iných minerálov a redukuje hladinu cholesterolu a sérových lipidov. A je taktiež známe, že efektívne fungujúce črevá zvyšujú imunitu.
 
Optimálna črevná mikroflóra môže byť dôležitým prínosom pre zdravie:
zvýšená odolnosť voči patogénnym baktériám
zlepšená peristaltika čriev
produkcia prospešných látok vrátane krátkych reťazcov mastných kyselín a vitamínu K
fermentácia nestráviteľných potravinových zložiek
zvýšená absorbcia minerálov
 Inulín je rastlinná ingrediencia, ktorá nie je stráviteľná ľudským zažívacím traktom, a preto je uznaná
za vlakninu.
 
Balenie
Vyrába sa v 300g baleniach.
Schválené Úradom verejného zdravotníctva SR č. OHVBPKV/4522/2008/Ht.
 
 
 
Zlepšuje trávenie, zvyšuje vstrebávanie živín a odstraňovanie odpadu z tela, a tým posilňuje náš imunitný systém, vitalitu a práve prebiehajúce akékoľvek liečenie.
 
Táto veľmi špeciálna, vysoko kvalitná, čistá jablková vláknina sa prirodzene vyskytuje a extrahuje s minimálnym spracovaním. Nie je odstránený ani prírodný pektín. Do produktu je zahrnutá aj šupka, sušená jablčná dužina bohatá na rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. 
 
Jablčná vláknina obsahuje všetky prirodzene sa vyskytujúce vitamíny, minerály, fytonutrienty a antioxidanty. Naši predkovia verili v jedno staré príslovie "jedno jablko denne a nepotrebujete doktora“. Nutriční odborníci skúmali dôkazy, aby overili hodnoty živín jablka pre naše zdravie. A tu je to, čo našli...